Főoldal Közügyek COVID-19 – A szerb kormány rendelete – magyar nyelvű fordításban

COVID-19 – A szerb kormány rendelete – magyar nyelvű fordításban

írta: Sándor István
349 views

Az alábbiakban közzétesszük a kormány hivatalos rendeletének magyar fordítását.

Az következő linken elérhető az eredeti formában, szerb nyelven közzétett szöveg.


A Szerb Köztársaság Alkotmányának 200. szakasza 6. bekezdése alapján, a Kormány, a
köztársasági elnök társ aláírásával, meghozza a következő

Rendeletet
a rendkívüli állapot ideje alatti intézkedésekről

A Rendelet 2020. március 16-án jelent meg a SZK 31. sz. Hivatalos Közlönyében, és hatályba lépett

1. szakasz

A jelen Rendelet olyan intézkedéseket ír elő, amelyek eltérnek az Alkotmánnyal garantált emberi és kisebbségi jogoktól, a rendkívüli állapot ideje alatt.

2. szakasz

A Belügyminisztérium, az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyásával, ideiglenesen korlátozhatja vagy megtilthatja a személyek nyilvános helyeken történő mozgását, valamint elrendelheti a koronavírussal fertőzött személyek vagy csoportok részére, vagy akiknél COVID-19 fertőzés gyanúja áll fenn, hogy tartózkodjanak otthon, illetve tartózkodási helyükön, és kötelezően jelentkezzenek az illetékes egészségügyi intézmény felé.

3. szakasz

A Belügyminisztérium elrendelheti minden, nyitott területhez és objektumhoz valóhozzáférés lezárását, ezzel ellehetetlenítve azon terület vagy objektum külön engedély nélküli elhagyását, valamint elrendelheti bizonyos személyek vagy csoportok bizonyos helyiségben és objektumokban való kötelező tartózkodását (bevándorlók részére fenntartott befogadóközpontok és hasonló).4. szakasz

Tilos gyülekezeteket és egyéb polgári összejöveteleket összehívni és tartani nyitott területeken. Zárt helyiségekben tilos mindennemű összejövetel (sport, kulturális és egyéb rendezvény), kivéve, ha az összejövetel az állami szervek és szolgálatok munkája és működése érdekében történik, és amely megtartására, a jelen határozattal összhangban, a belügyminisztérium ad rá engedélyt. Kormányhatározattal, az epidemiológiai helyzettől függően, kivételeket lehet előlátni, a jelenrendelet 1. és 2. bekezdésében említett szabályoktól.

5. szakasz

A jelen rendelet hatályba lépésével megszűnik minden, a 2020. április 26-ra kiírt, köztársasági képviselők, VAT képviselői és a községi és városi képviselő-testületek képviselőinek megválasztására irányuló választások választási ügyintézése. Megbízzuk az illetékes választási bizottságokat, hogy biztosítsák és őrizzék a meglévőválasztási dokumentumokat a választási ügyletek és választás végrehajtásának folytatásáig.

A választási ügyletek végrehajtása a rendkívüli állapot megszűnésének napjától folytatódik.

6. szakasz

A jelen rendelet a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében való megjelenítése napján léphatályba.

05 szám 110-2515/2020
Belgrádban, 2020. március 15-én
Aleksandar Vučić, s.k.
köztársasági elnök

Ivica Dačić, s.k.
első kormányalelnök

Még ez is érdekelheti