Főoldal KözügyekKörnyékünk Szerbia részlegesen megnyitja határait

Szerbia részlegesen megnyitja határait

írta: Tóth Péter
69 views

A szerb kormány elfogadta a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott szerbiai válságstáb javaslatát, így péntektől, május 22-től megszűnik az országba beutazó személyek számára a tesztelés, illetve az önkéntes karantén-kötelezettség is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sem a szerb, sem a külföldi állampolgároknak nem kell negatív koronavírus-teszttel rendelkezniük, illetve a házi karantént is eltörölték, viszont azok, akiknek egészségi állapota gyanúra adhat okot, megfigyelés alá kerülhetnek.
Ez azt eredményezi, hogy a határátlépés visszatér a normális kerékvágásba. A valóságban azonban csak majdnem. Ugyanis továbbra is csak bizonyos átkelőhelyek működnek, és a határátkelőkön lázmérést végeznek, ha valakit betegnek találnak, akkor továbbra is karanténra kötelezhető.
Szerbia március 15-én hirdetett rendkívüli állapotot, majd a határait is lezárta a ki- és bejövő forgalom előtt. A rendkívüli állapot május 6-án megszűnt, a határok azonban zárva maradtak, csak szigorú előírásokkal váltak átjárhatóvá. 14 napos karantén, 28 napos karantén, ismét csak 14 napos karantén, kormánybizottsági engedély, negatív koronavírus-teszt – ezek vártak az elmúlt napokban és hetekben azokra, akik Szerbiába akartak jönni.

Június elejétől nem kell többé negatív koronavírus teszttel rendelkezni ahhoz, hogy Görögországba, Törökországba, Montenegróba, Bulgáriába vagy Egyiptomba utazzunk.Erről döntöttek az érintett országok vezetői keddi videomegbeszélésükön. A konzultáción Románia is részt vett, ám Ludovic Orban kormányfő nem egyezett bele a határátlépési előírások enyhítésébe.

 

 

 

Még ez is érdekelheti