Főoldal Piszkozat A hegyesi LITERAtúra 2016

A hegyesi LITERAtúra 2016

írta: Lakatos Janez
87 views

A hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozat az idei évben az Aranyeső vers- és prózamondó verseny döntőjével kezdődött. A versenyt Kishegyesi Könyvtár szervezte és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, valamint a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola diákjai vettek részt rajtra. Ez alkalommal a résztvevőknek ma élő, fiatal költők verseiből kellett válogatniuk.

A háromnapos rendezvénysorozat második nap irodalmi randevúval folytatódott a könyvtárban. Fehér Miklós, zentai íróval Fehér Dorottya beszélgetett a fiatal szerző első, Fekete normalitás című regényéről. Az érdeklődőket először Németh Dezső, a szenttamási Gion Nándor Emlékház és Központ elnöke üdvözölte, aminek apropója az volt, hogy Fehér regénye a központ által kiírt pályázatra készült, s annak díjnyerteseként jelenhetett meg, a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában.

Az irodalmi emléknap hagyományosan a Csépe Imre emléktábla megkoszorúzásával vette kezdetét. Az írók nevében dr. Mák Ferenc, az MNT nevében Linka B. Gabriella, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének nevében pedig Mohácsi Zoltán, Kerekes Zoltán és Sándor István koszorúztak. Ezt követően az emléknap a Kosztolányi-talány című kiállítás megnyitójával folytatódott, amit Hicsik Dóra nyitott meg a könyvtárban. Az emléknap ünnepi műsorára a helyi közösség padlástermében került sor. Elsőként dr. Virág Gábor, helytörténész, a Csépe emlékbizottság tagja emlékezett a bizottság közelmúltban elhunyt tagjaira. Ezt az előadások követték, dr. Mák Ferenc: A klasszika-filológiától Ady Endre költészetéig, dr. Györe Géza: A bácskossuthfalvi református népiskola fejlődéstörténete a XIX. században és dr. Silling Léda: Vásárok, piacok, azok gasztronómiai hatásai címen értekezett. Az ünnepi műsoron felléptek az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny győztesei is. Az ünnepi műsor után műfajváltás következett, két tehetséges, fiatal képzőművész, Pesti Emma és Szenti Lilla Lélektáj című közös kiállítását Terék Anna nyitotta meg az általános iskola galériájában. Az emléknap és az egész rendezvénysorozat utolsó produkciója A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók – csak nem így című tanteremszínházi előadás volt, ami a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében valósult meg. Ez a vándorelőadás Nagy László verseiből és Örkény István egyperces novelláiból állt össze, és Pataki András rendezte.

Az idei hegyesi LITERAtúrát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az MNT, a kishegyesi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata támogatták.

Még ez is érdekelheti