Főoldal RiportHelytörténet Íráspályázat emlékeink leírására

Íráspályázat emlékeink leírására

írta: Csőke Márk
229 views

Idén ünnepli falunk 250. évfordulóját annak, hogy az első telepesek megérkeztek a Krivaja dombjaira. A jubileumi év miatt a Helyi Közösség szervezésében átfogó rendezvénysorozat indul, mely nem csak a falunap körül, hanem az év nagy részén hangsúlyos marad.

A kerek évfordulóra való tekintettel a Szó-Beszéd szerkesztősége ki szeretne adni egy könyvet, mely sokszínűen fogja bemutatni a falunk múltját és jelenét. A több részből álló műben például oktatástörténettel, sporttörténettel, művelődéssel, egyházzal is foglalkozunk, de helyet kapnak falunk írói és költői is.

Emellett úgy döntöttünk, másfajta írásokat is szívesen közlésre bocsájtanánk. A történettudományban egyre nagyobb szerepet tölt be az elbeszélt történelem (oral history), mely elsősorban az egyszerű ember nézőpontjából próbálja bemutatni a történelmi folyamatokat. Az ilyen jellegű visszaemlékezésekkel egy másfajta betekintést kaphatunk falunk múltjába, ráadásul a facebook felületén a hegyesiek is remekelnek az ilyen írásokkal.

Így a Szó-Beszéd szerkesztősége pályázatot hirdet, ha valakinek van érdekes története, emléke, mely ehhez a tájhoz kötődik, írja meg maximum 10 000 karakterben és küldje el a szobesz@gmail.com email címre. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri fogja értékelni és a legjobb írásokat megjelentetjük a kiadandó műben.

Témajavaslatok:

  • Háború és infláció
  • Testvériség – Egység szellemében – kishegyesiek Jugoszláviában
  • Mindennapi élet
  • Dombos Fest
  • Világháborús élmények (másodkézből)
  • Külföldi munkavállalás (és hazatérés)
  • Migráció – emigráció
  • Egyéb

Az írásokat 2019. március 31-ig várjuk a megadott email címre.

Kanadától a németországi gyárakig, a Régi posta utcától az ausztráliai partokig minden kishegyesit összeköt valami: az emlékezet. Írjuk le, mielőtt ez a gazdag ismeretanyag feledésbe merül.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Még ez is érdekelheti