Főoldal TollforgatókAkira útja Mit jelent az hogy művelt?

Mit jelent az hogy művelt?

írta: Szabó Árpád
275 views

Még 2017  késő őszén kértek fel, hogy tartsak előadást a Japán utamról tízévesforma gyerekeknek a helyi közösségi házban. Izgatottan készültem mindenféle fotóval és történettel, amiről úgy gondoltam érdekes lehet. Talán 12-15 gyermek és pár felnőtt verődött össze azon a hűvös délutánon.

Jó pár gyerek kezében láttam okostelefont, így kértem őket, hogy amennyiben lehetőség van rá mindenki halkítsa le és tegye zsebre, mert mi felnőttek is így szoktuk. Gyorsan példamutatóan magam is kikapcsoltam a sajátom. Kezdetét vette az előadás, úgy tűnt a gyerekek nagyon élvezik. Eredetileg úgy terveztem, hogy az előadás után lesz kérdéskör, de nyilván ez túl nagy elvárás volt, szóval interaktív módon, diánként beszéltük meg kinek milyen kérdése vagy gondolata van.

Éppen a gésákról meséltem, a lebegő világ művészeiről, mikor az egyik tízéves forma kislány csillogó szemekkel kérdezte meg: – Mit jelent az hogy művelt?

Kicsit lefagytam, mert habár tudtam, hogy a tökmagok előadásán kerülni kell, majd az összetettebb magyar és idegen kifejezéseket, amelyekkel még bizonyosan nem találkozhattak. De azért éppen, hogy a „művelt” szót keljen magyarabbra és egyszerűbbre dekódolni nekik, az kicsit mellbe vágott. „Sokat és sokfélét tanultak és így nagyon okosak, sok mindenről tudnak beszélgetni” – válaszoltam jobbára.

Nem magát a tudást tanuljuk már meg, hanem a módszert, amivel az adott információhoz hozzá tudunk férni az adott pillanatban.

Azóta többször eszembe jutottak a szikrázó gyerekszemek és a kérdés, amelyet tíz évesen, okostelefon tulajdonosként feltettek. Töprengtem, hogy vajon én öregedtem meg ennyire, hogy nem tudok elfogultság nélkül visszatekinteni a saját a gyerekkoromra és akkori értelmi szintemre?

De hát legalább a TV-ben találkoznia kellett már a kifejezéssel, vagy a szülei biztos használták legalább egyszer és ő rákérdezett a jelentésére. Egyáltalán a földet művelni és a szellemileg művelt kifejezések közötti szemantikai kapcsolat okán ha mondjuk természeti nevelésből foglalkoztak a kertészkedéssel tudna következtetni.

Végül beláttam, hogy van benne némi igazság, hogy kicsit elszaladt a világ mellettünk és csak kapkodjuk a fejünket, hogy miként alakulnak át a következő generációk az új technológiák hatására, és hogyan silányul el bennünk, felnőttekben a vágy, hogy többet adjunk át a következő generációknak a tudásunkból. A világ „műveltségét” is kikezdi, az azonnal elérhető információdömping.

Kapcsolódó cikk az Indexen:
Ha drogot nem ad a gyereknek, miért vesz neki mobilt?

 

Még ez is érdekelheti