Fail-Safe (1964)

írta: Szabó Árpád
444 views

A Fail Safe egyike a filmtörténelem legnagyobb háborúellenes filmjeinek. Az 1964-es évjárat sokatmondó: pár évvel vagyunk a kubai rakétaválság után és javában tombol a hidegháború. Habár a történelem hatalmas pofont kevert le az emberiségnek az első atombombák bevetésével Japánban, mégis / épp emiatt a világ vezető hatalmai az atomfegyverek elrettentő erejében bízva bővítik arzenáljaikat. Magam sem tudtam, hogy ezek a robbanófejek nem csak rakétasilókban várták csendben az indítási parancsot. Az orosz légtérhez közel naponta indultak bombázók őrjáratra, fedélzetükön atomtöltetekkel, arra az eshetőségre, ha hirtelen kitörne a háború. Ekkor azonnal átrepülnek orosz felségterületre és ledobják az atomot.

A Fail Safe története

A gépek szerepe egyre meghatározóbb a háborús hadviselésben is. A bevezetőben is említett amerikai bombázók rutin járőrözést hajtanak végre az orosz határ közelében. Eközben az amerikai haderő irányítóközpontjában az új gépi rendszert szemrevételezik a tábornokok és stratégák. A Fail Safe rendszert méltatják, mely elnöki utasításra gépi jelet küld a bombázóknak az atomtöltetek célba juttatására és ettől a ponttól nincs visszatérés. Az egyik relé kiégése előidézi a jel kiküldését, mely következtében érvénybe lép a kioldási parancs. A levegőben lévő gépek célpontja pedig Moszkva.

Az amerikai haderő hiába próbálja kétségbeesetten elérni a saját gépeit, sőt maga az elnök is megpróbálja rádión visszarendelni a bombázókat, sikertelenül. Az érvényben lévő parancs szerint még a rádióadást és a hangokat lehet manipulálni, így a pilóták feltételezhetik, hogy szovjet megtévesztés van a háttérben.

A katonai és háborús stratégák Groeteschele professzor  (Walter Matthau) vezetésével, később pedig az elnök (Henry Fonda) közreműködésével mindent megtesznek, hogy gépeiket visszatérítsék. A kétségbeesés a tetőfokára hág, mikor amerikai vadászgépeket küldenek a sajátjaik lelövésére. Mindenki pontosan tudja, mekkora kockázata van egy atomháború kitörésének. Abban viszont már megoszlanak a vélemények a stratégák között, hogy ha már így alakult, akkor ne lehetne jól kijönni belőle. Arról ábrándoznak, hogy Moszkva esetleges elvesztésével összeomlana a Szovjetúnió. A belső ellentétek a tisztek, pilóták, politikusok és szakértők között folyamatosan erősödnek, minél kevesebb idő maradt.

A Fail Safe látványvilága

Sidney Lumet rendező kézjegyét már évekkel korábban letette a 12 dühös emberrel (Henry Fonda főszereplésével ugyancsak), amely egy esküdtszék döntéshozatalának drámáját mutatja be. A Fail Safe esetében is fekete-fehér filmes technikát használt. A kameraállások klausztrofób hatást keltenek, rengeteg közelivel, akár az amerikai parancsnokság belső tereiről, akár a bombázók fülkéjéről legyen szó.

A Fail Safe hangzásvilága

A komor témát és komoly hangulatot csak fokozza, hogy abszolút nem operál semmilyen zenével a film. Ezzel a lépéssel pedig csak még életszerűbbé, hitelesebbé válik a film. A valóság alá sincs hegedűnégyes komponálva.

A Fail Safe drámája és mini drámái

Sidney Lumet rendező a Fail Safe történetében különös figyelmet fordít a karakterábrázolásra, hogy megismerjük a történet szereplőit és saját drámáit is. A bomba várható ledobásának és a termonukleáris világháború kitörésének roppant történetíve alatt ott húzódnak ezek a mini drámák: mint film nyitójelenetében Black-tábornok rémálma,  Bogan-tábornok és beosztottjának személyes kötődése, a Vindicator pilóták belső drámája a bombázási parancs árnyékában. Ezek a minitörténetek gyönyörűen festik fel a személyiségeket és a szereplők hozzáállását a történethez. Amikor már csak az oroszokkal való kooperálás marad pl. a hazafiasság eszméje önmagával kerül összeütközésbe újabb emberi drámákat indukálva.

Mégis, a Fail Safe két főbb csomópontját tudjuk leválasztani:

  • A film első harmadában egy estélyen és később a stratégiai szobában is Groeteschele professzor alakjával a középpontban a háború természetéről és termonukleáris háborúról beszélgetnek a szereplők. Groeteschele meg akarja nyerni a háborút, bármi áron. Ám egyik társa elborzadva igyekszik kijózanítani: egy atomháborúban nincs győztes és vesztes fél, az egész világ velük pusztul.
  • A másik csomópont az amerikai elnök (Henry Fonda) és tolmácsa, Buck (Larry Hagman) politikai és emberi drámája, mikor felveszik az oroszokkal a kapcsolatot, hogy figyelmeztessék őket az elszabadult bombázókra.  Egyrészt mikro kamaradráma a két szereplő a vonal másik oldalán az orosz vezetés beszélgetése. Másrészt mondatról mondatra fokozódik a feszültség, főleg a legsúlyosabb elnöki döntés környékén.

[penci_review]

Cím: Fail-Safe
Rendező: Sidney Lumet
Forgatókönyvíró: Eugene Burdick, Harvey Wheeler
Színész: Walter Matthau, Henry Fonda, Frank Overton, Larry Hagman, Dan O'Herlihy
Megjelenés: 1965.01.15.
Időtartam: 112 perc
Műfaj: Dráma, Thriller
MPAA-besorolás: 
Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0058083

Még ez is érdekelheti