Főoldal TollforgatókKönyvajánló Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde

írta: Szabó Árpád
678 views

Sokunk hallotta már e két nevet: Jekyll és Hyde és rengeteg filmben, könyvben, történetben köszön vissza mint század elejei popkulturális utalás, miközben eredete a homályba vész. A klasszikusokkal való ismerkedésem során került sor Robert Louis Stevenson regényére, mely korát meghazudtolón volt képes végig fenntartani a figyelmem. Terjedelme és stílusa okán pár óra alatt kiolvasható, mégis nagyon izgalmas és tanulságos.

Az író neve ennek előtte teljesen ismeretlenül csengett számomra, bár be kell vallanom nem is voltam gyerekkoromban nagy olvasó, így maradhatott ki még a Jekyll és Hyde sztoritól is híresebb, ifjúsági regénye, a Kincses Sziget. Igen, a sokat emlegetett történet is az ő tollából származik és gyermekirodalom furcsán áll szembe a horror műfajával a szerző repertoárjában.

Stevenson 1850-ben született Nagy-Britanniában és igen fiatalon, (44 évesen) halt meg Szamoán. Mint ifjúsági regényíró vált híressé a Kincses Sziget című alkotásával. Az 1886-os Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete egy mélyebb rétegekbe is kitekintő, az emberi természet kettősségét boncolgató mű, mely a thriller és detektív zsánert is magán hordozza.

Dr. Jekyll és Mr. Hyde története

A történetet nehéz lenne, úgy felvázolni, hogy ne fussunk belőle masszív leleplezésekbe. A regény színhelye a korabeli London, főhőse pedig Utterson, az ügyvéd, aki egy mendemondának utána menve botlik bele a visszataszító, nyugtalanítóan aljas természettel megáldott Mr. Hyde-ba. Az alacsony termetű és otrombán ellenszenves fickó a környék köztiszteletben álló orvosának laborja körül szimatol. Utterson-t mégis leginkább annak ténye, nyugtalanítja, hogy a jóságos Dr. Jekyll éppen erre a velejéig romlott alakra, Mr. Hyde-ra hagyja minden vagyonát.

Az első, Mr. Hyde által elkövetett gyilkosság pedig egyértelművé teszi az ügyvéd számára, hogy valami sötét, obskúrus dologgal áll szemben és tüstént megkezdi nyomozását az elkövető után, de egy tragikus és különös esetre lel az ügy kulisszái mögött.

Hyde sápadt, gnómszerű alak volt, torz benyomást keltett anélkül, hogy bármi látható fogyatékossága lett volna, tenyérbe mászó módon vigyorgott, viselkedését félénkség és gyávaság gyilkos keveréke alkotta, rekedtes, suttogó hangon beszélt – ez mind ellene szólt, de még így együtt sem magyarázták meg azt a soha nem érzett undort, viszolygást és félelmet, ami hatalmába kerítette Uttersont a találkozás után.

Robert Louis Stevenson

Dr. Jekyll és Mr. Hyde értékelés

Stevenson zseniálisan építette fel a Dr. Jekyll és Mr. Hyde szerkezetét és feszültség ívét. Maga Utterson nézőpont karakterként funkcionál, és személyisége csak nagy vonalakban vázolt, de a fókusz a címszereplőkre esik. A regény végig eteti magát és klasszikus módon közelít a végkifejlet felé, amely túl a nagy kiteljesedésen, mely igazolja a kezdeti gyanút, végül két vallomás formájában részletesen elemzi a főbb motivációkat.

És ez a végső, kissé befelé forduló önelemzés Dr. Jekyll részéről teszi egyszersmind többé a történetet egy puszta horror vagy detektív sztorinál, hisz elemzi a köznapi ember nagy dilemmáját ami egyrészt  a társadalmi normákhoz igazodás nehézségeit és az ezek alól történő kibúvást, mentesülést veszi górcső alá. Igen, jónak lenni jó, de nem annyira, mint rossznak – foglalhatná össze a címszereplő. Hisz ez a kulcs: a mélység hívása, a pszichológiai értelemben vett destrudo élmény, a pusztítás és kegyetlenség kérdésére a felelet: az ősi ösztön előtör, sőt végig jelen van, láncai pedig a társadalom és a kultúra.

Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom. Könnyen követhető, gyorsan olvasható, tanulságos klasszikus Stevenson tollából.

Értékelés: 5 | 5

Szerző: Robert Louis Stevenson
Cím: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Cím(eredeti): Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
Első kiadás: 1886.01.05.
Nyelv: magyar
Fordító: Illés Róbert
Műfaj: Dráma, Horror, Thriller
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 1886
ISBN: 978-963-227-918-3
Oldalszám: 103 oldal
Ár: 999 Ft

Még ez is érdekelheti