Főoldal TollforgatókFilmajánló The Dead Zone / Holtsáv (1983)

The Dead Zone / Holtsáv (1983)

írta: Szabó Árpád
808 views

 

Egy tisztességes Stephen King filmet forgatni igazán nem könnyű. Nem is sikerülhet mindenkinek, ám David Cronenberg kanadai rendezőnek igenis összejött. A múlt század két igen nagy hatású filmje: a Videodrome és a Fly (Légy) között félúton rendezte meg a The Dead Zone (magyarul Holtsáv) című filmjét. Alapját King azonos című regénye képezte. Műfajilag leginkább a misztikus detektívtörténetek és a horror között jár félúton. A film erényeként leginkább nyugtalanító atmoszférát és az ideges tekintetű Cristopher Walken játékát emelném ki.

The Dead Zone története

Johnny Smith a kisvárosi tanító éppen barátnője kezét igyekszik megkérni, ám egyik éjszaka hazafele kocsijával belerohan egy felborult tartálykocsiba és baleset szenved. Mikor egy vidéki intézményben magához tér sokkolja a hír: több, mint öt évig volt kómában.Ez idő alatt ha a világ nem is, de a személyes kapcsolatai igen sokat változtak. Többek között hőn szeretett kedvese is elhagyta és hozzáment valaki máshoz, mi több gyermeke is van.

Johnny a lábadozása alatt tapasztalja először, hogy valamilyen új képességet szerzett az kómában töltött idő alatt. Ha megérint egy személyt vagy egy tárgyat, akkor bepillantást nyerhet annak múltjába és jövőjébe is. Ez a látnoki képesség kezdetben nyugtalanító hatással van a főszereplőre, sőt a kisvárosi közösség óvakodik is a furcsa férfitól. Édesanyja hirtelen halála és hazaköltözése után megkeresi Johnny-t a helyi hatóság vezetője. Arra kéri, hogy látnoki képességeit használva segítsen egy bűnügy feltárásában. Sokáig tépelődik, míg végül kötélnek áll. Az események ettől a ponttól kezdenek igazán felpörögni. Egy alkalommal Johnny olyan eseményt prognosztizál, mely nem csak egy ember , vagy közösség biztonságát fenyegeti, hanem az egész világét. Döntenie kell: megbízik a látomásában és megpróbálja meggátolni az istenkomplexussal megáldott őrült politikust (akit Martin Sheen alakít, roppant meggyőzően) világuralmi terveiben, vagy nem tesz semmit, reménykedve abba, hogy tévedett…

The Dead Zone atmoszférája

A The Dead Zone alaptörténetét King is a valóságból kölcsönözte. Főhősét, egy olyan emberről mintázta, aki hasonló képességek birtokába került, miután leesett egy létráról és beverte a fejét. A fantáziát igencsak megmozgató történet és King regénye kiváló példája a hétköznapinak vélt események vagy hírek kreatív történetbe ágyazásának. A belőle forgatott film pedig egyszerűen működik. A főszereplő, Chritophere Walken mimikája és arcberendezése alapból nyugtalanító, ám úgy, hogy ő a pozitív főhős, még érdekesebb képzettársításokat okoz. Leginkább az első látomás jelenet volt számomra meghatározó és félelmet keltő.
A történet és a film másrészről a 80-as évek elején egy celluloid réteg alatti üzenetet is hordozott. A fő mozgatórugó – az őrült politikus megállítása a világ romba döntésében – egy mélyen hidegháborús rettegést testesít meg. Azokban a baljóslatú időkben a lakosság (a kisember) pusztán a nagy hatalmak csatározásait követhette figyelemmel, de érdemben nem avatkozhatott be. Tulajdonképpen ezt az axiómát igyekszik feloldani a történet.

[penci_review]

Cím: The Dead Zone
Rendező: David Cronenberg
Forgatókönyvíró: Jeffrey Boam, Stephen King
Színész: Christopher Walken, Martin Sheen
Megjelenés: 1983.10.21.
Időtartam: 103 perc
Műfaj: Horror, Thriller,
MPAA-besorolás: R
Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0085407/?ref_=nv_sr_1

Még ez is érdekelheti