Főoldal TollforgatókKönyvajánló Szabó Magda: A Danaida

Szabó Magda: A Danaida

írta: Szabó Árpád
833 views

Szabó Magda 1964-ben megjelent A Danaida című regénye alkotói időszaka első harmadának kicsúcsosodása. Magán viseli már az összes egyedi stílusjegyet, amely áthatja későbbi műveit is. Összetéveszthetetlenül „Szabó Magdás”, ugyanakkor irodalmi szempontból technikás regény. Az írónő biztos kézzel sodorja, fonja főhősnője, Csándy Katalin élettörténetének szálait.

A Danaida legnagyobb erénye számomra pont annak ténye, hogy miként kezeli a különböző idősíkokat, ahogyan azokat összemossa, ki-kiemel belőle szereplőket. Figyelmet és fókuszálást követel a Danaida az Olvasótól, már csak a történet komplexitása miatt is. De Szabó Magda csodás fogalmazási stílusa is lassú, értő olvasással mutatja meg valódi színeit, mely gazdagon szórja a hasonlatokat és hangulatképeket elénk, olyan hitelességgel, hogy azok szinte életre kélnek.

A Danaida története

Mint a bevezetőben már említettem a Danaida a regény központi szereplőjének, Csándy Katalinak életútját követi. Rendhagyó módon a fejezetcímek egy,  a hatóságok által (az 1956 utáni nyomozások miatt) íratott önéletrajz főbb megállapításait, tételmondatait tartalmazzák, míg maguk a fejezetek a cím mögötti történetbe adnak betekintést, főként narratív szemszögből. Szabó Magda karon ragad bennünket és vele együtt mi is ki-be járunk Csándy Katalin életének díszletei között.

Kezdve gyermekkorával, a mecseri óvodával, szüleivel, az óvoda dadájával, Matilddal és Katalin hőn szeretett bátyjával, Dániellel, át a második világháború kulisszáin egész Pestre kerüléséig, amikor felkarolja a bölcs Nóra, majd később, mikor odaveti magát az özvegy Simkó Eleknek, anyósának Anyucinak és Elek volt felesége, Micó szellemének, végül Melindának.

Katalin annak idején a háborút se fogta fel; ami a frontokon történt, voltaképpen nem is volt háború a szemében, míg Csiszár Laci is oda nem veszett, s iszonyatos voltára, brutalitására akkor jött rá csupán, mikor hullni kezdtek a bombák, mikor a veszély a saját személyéig ért.

Szabó Magda

Csándy Katalin megosztó főhős, Ő az elátkozott Danaida, akinek legnagyobb gyengesége, hogy sosem arra figyelt ami körülötte történik, hanem mindig csak magával van elfoglalva. Katalin a kicsit együgyű, furcsa szülők között felnövő, naiv vidéki lány prototípusa. Nehéz is összefoglalni pár tételmondatban a személyét vagy életét, hisz Szabó Magda egy egész regénnyi terjedelemben mutatja be egy ember élettörténetét a XX. század derekán, amikor minden zavarossá vállt,  itt Európában. Ám épp egyszerűségéből fakad Katalin karakterének tisztasága, még a pesti környezetében is.

Pozitív női főhős, de ártatlan is, különösebb ambícióktól mentes, vágyait hol a közerkölcs, vagy falusi szokások kötik, hol későbbi férje és anyósa korlátozza. Katalin árulásai is együgyűek és naivak, ahogy minden más is ami vele kapcsolatos. Jönnek mögötti a holtjai, tragédiái, keserűsége és öröme az úton, melyre együtt lépünk vele.

Ha nem a Danaida az első regény, amit az írónőtől olvasunk, akkor felfigyelhetünk sok olyan motívumra benne, melyek későbbi műveiben is visszaköszön.

Szereti – gondolta Nóra tehetetlenül –, és szereti a másikat is, azt a kifestett, műfogú csalót. Jobban mint engem, akármilyen vagyok vagy voltam hozzá, mert én nem hízelegtem neki, és tőlem az igazságot kapta volna, ha elviseli.

Szabó Magda

A Danaida értékelés

Habár nem a Danaida a kedvencem Szabó Magda írói hagyatékából, mégis most a könyv végére érve be kell ismernem: technikás, figyelemre méltó regényről van szó, amely habár kicsit hosszúnak tűnhet elsőre, de mégis szükséges e terjedelem a teljes képhez. Sok szereplőt használ, sőt minden szereplőhöz több nevet is társít attól függően milyen kontextusban említi őket.

A Danaida narratívája is érdekes, hisz főként Katalin életét, gondolatait és érzelmeit narrálja az írónő, de sokszor bepillantást enged a többi szereplő belső világába is, miközben a történet mögötti történelem is felsejlik, hogy így építsen belőle egy még komplexebb ívet.

A Danaida végig megköveteli a figyelmet, története tragikus, néhol pedig abszurdnak hat, de nem szokatlansága okán, hanem épp ellenkezőleg, mert annyira emberi, mert annyira valóságos Csándy Katalin története, hogy könnyűszerrel belehelyezkedhetik az Olvasó.

Értékelés: 5 | 5

Szerző: Szabó Magda
Cím: A Danaida
Cím(eredeti):
Első kiadás: 1964.01.01.
Nyelv: magyar
Fordító:
Műfaj: magyar irodalom, regény, életrajz
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2014.
ISBN: 978-963-07-9896-9
Oldalszám: 414 oldal
Ár: 3290 Ft

Még ez is érdekelheti