Főoldal TollforgatókFilmajánló Poltergeist / Kopogó Szellem (1982)

Poltergeist / Kopogó Szellem (1982)

írta: Szabó Árpád
919 views

Ha horror klasszikusokról esik szó, akkor kollektív élményként biztos felsejlik egy sötét szoba, ahol a szőke kislány a TV előtt ül és adásszünetet (vagyis hangyaháborút) kémlel miközben két tenyerét a képernyőre tapasztja. Igen, a Poltergeist-ről van szó, mely számos jelenete ma már referencia értékkel bír a zsáner számára. Nem mellesleg Steven Spielberg jegyzi az 1982-es alkotást, igaz csak forgatókönyvíróként. A Poltergeist újranézése és végigjegyzetelése felnőtt fejjel több olyan apró, élvezetes részletet is kiemel, amelyet gyerekként még nem tudtunk befogadni.

Poltergeist története

A Poltergeist világa a klasszikus, szuburbán amerikai álom típusházakkal teletűzdelt lakóparkjában veszi kezdetét. Az ingatlanügynök Steve, felesége Diane és három gyermekük éli idilli életüket, mely felvonultatja az összes klisét, amit még a vászon elbír. Egyik éjszaka Carole Anne, a család legfiatalabb tagja éjszaka a TV-ből hallatszó, adászárás utáni statikus zajra ébred, amely magához hívja. A teljes család is felvonul pizsamában a beszélgetésre, melynek egyik résztvevője kétségtelenül a kislány, ám a beszélgető partnert (vagy partnereket) nem látni a szobában. Kétségtelenül nyugtalanító felütés.Másnap már reggel bokáig járunk az idilli amerikai hétvégében, ahol Steve és haverjai rögbi meccset néznének, amennyiben a szomszéd azonos frekvenciájú távirányítója nem váltana át másik csatornára. Eközben Diane a döglött kanárit igyekszik lehúzni a wc-n, ám mivel Carole Anne rajtakapja máris szirupos madártemetés kerekedik az eseményből.

Közben érdemes a Poltergeist jelenteit jobban is szemügyre venni és gyönyörködni a BMX sárga küllőiben, a rádiótávirányítós elemes autókban, vagy éppen a klasszikus görkorcsolyában. Ahogy leszáll az este, a gyerek a lefekvéshez készülődnek, míg odakinn vihar ígérkezik. A szülők a szombat estét – és erre nem is emlékeztem – a hanyatló nyugat ópiuma (erotika) helyett betépéssel teszik lazává. A füvezős jelent manapság ugyan meglep egy 82-es filmben, de azt sem szabad elfelejteni, hogy csak pár évvel járunk a hippi korszak után, mely magával hozta a tudatmódosító szerek használatát és a szexuális felszabadulást. A film egy jelentében hallható is a szülők és a gyerekek kora, amelyből könnyen kiszámolható, hogy Diane a legidősebb lányát 16 évesen szülte.

A vihar okán a gyerekek a szülőkkel alszanak mikor a TV-ből immár kiszabadulnak a „tv emberek” és elkezdődik a család tortúrája a természetfeletti eseményekkel. Kezdetben csak hátborzongatóan egymásra pakolja valaki a székeket a konyhában, később már állandósuló poltergeist jelenségek is létrejönnek a házban. Diane nyitottan fogadja az eseményeket, míg férje nem igazán tudja mit gondoljon, ám a további történések eloszlatják a kételyt a megtáltosodó erők ártalmatlanságáról. Az éjszaka kellős közepén az ágyából ragadja el az udvarban álló fa Carole Anne bátyját, és amíg a család őt próbálja megmenteni, addig a gardrób vákuumszerűen beszippantja fél gyerekszobát és a kislányt. Innentől kezdve csak a TV-ből hallatszik Carole Anne kétségbeejtő hangja, a család pedig lassan megzakkan. Végső elkeseredésükben felkeresnek egy parapszichológust, aki csapatával méréseket végez a házban. A soha nem tapasztalt erősségű jelenségek (pl. a gyerekszobában röpködő tárgyak) és a természetfeletti által keltett látomások (a király arcmarcangolós jelenet) egyértelművé teszik, hogy egy sokkal tapasztaltabb személyre lesz szükség. Ekkor kerül a képbe a törpeméretű, bizarr külsejű médium asszony, Tangina Barrons, aki valahol önmaga paródiája. Ám a természetfeletti kezelésének koncepciója üde színfolt volt a saját korában: számozott teniszlabdák, vörös szalagok, kötél és forró víz a technológiai hozzávalói a kislány megmentésének.

A Poltergeist fő cselekményszálának lezárása után még egy utolsó, jutalom rémisztgetésre is futja Spielbergnek és ki is használja a ziccert. Ebből az egységből a bohócos jelenet gyerekként beégett a retinámba, újranézve pedig előjött a rettegés.

*Külön érdekesség, hogy a vizuális effektusok mind a mai napig megállják a helyüket és nem látszanak sem primitívnek sem túl avíttnak. Általában bábokkal és maszkokkal oldották meg a jelentek zömét, sőt a medencében felbukkanó csontvázak – tessék kapaszkodni – az angol Wiki bejegyzés szerint igaziak voltak!

[penci_review]

Még ez is érdekelheti