Főoldal TollforgatókFilmajánló Sleepy Hollow / Az Álmosvölgy Legendája (1999)

Sleepy Hollow / Az Álmosvölgy Legendája (1999)

írta: Szabó Árpád
979 views

Tim Burton 1999-es rendezése, a Sleepy Hollow (Az Álmosvölgy Legendája) örök halloween-i klasszikusnak számít; alig van év, hogy ne nézném meg újra, ilyenkor október táján. Az alaptörténet még 1820-ban íródott Washington Irving által. Irvinget európai utazásai során megihlette az észak-európai folklór (német, skandináv és angol történetek). Több történetet is írt, ám messze a The Legend Of Sleepy Hollow lett a leghíresebb és az új világban töretlen népszerűségre tett szert. Irving elbeszélését azóta számtalan módon feldolgozták már, ám a Tim Burton féle verzió (többek között még Disney-féle rajzfilm verzióban is) a rendező sajátságos stílusában igazán emlékezetes marad.

A Sleepy Hollow története

A Sleepy Hollow az 1799-es esztendőben játszódik, a címben is szereplő apró holland kolónián, vagyis Álmosvölgyben, ahol bizarr gyilkosságok sorozata veszi kezdetét. Feltűnik a hírhedt fej nélküli lovas és látszólag találomra kezdi fejét venni a rémült lakosoknak. A történtek híre a közeli New York-ba is eljut, ahonnan a hatóságok, a fiatal és ambiciózus Ichabod Crane-t, a klasszikus nyomozási szokásokat a tudomány támogatásával megreformálni kívánó nyomozót küldik vizsgálódni. Megérkezése után megkezdődik a roppant szövevényesre gyúrt bűnügy feltárása, mely során kiderül egyes más a völgy lakóiról, akik mindegyike sajátos módon kötődik ilyen vagy olyan hiedelmekhez.

A Sleepy Hollow történetvezetése

Tim Burton egyedi stílusa jól átsejlik a történet rétegei között, a vizuális megvalósítás pedig párját ritkítja, még ha a történet itt-ott kicsit gubancos is. Az Irving-i alapok ugyanis egy vidéki tanító kálváriáját írják le a fej nélküli lovassal, mely bizony elég rövid lett volna egy egész estés mozihoz. Ennek tudható be, hogy számos ponton dúsították és kicsit át is írták a legendát. A módosítások zöméből profitál a film, mint pl. a sok okkult é misztikus formula, a fekete és fehér mágia, a falusi hiedelmek vagy éppen a boszorkányság. Ellenben azt is fontos elmondani, hogy a túlcsavart történet és a sok szereplő – azért mégis csak egy alig másfél órás filmről beszélünk – túl tömény és név alapján nehéz is egyeztetni a karaktereket, kivéve persze a szépséges Katarinát. A szövevényes viszonyrendszer miatt valójában akció epizódok láncolata lesz a filmből, mely itt-ott ki van töltve némi kötőanyagul szolgáló nyomozással.

A Sleepy Hollow nem kimondott horror film, dacára a véres jelenteknek, hisz telítve van azzal a Tim Burton féle fanyar fekete humorral, mely szinten minden munkájában megjelenik pl. az Ollókezű Edward-ban, vagy a Karácsonyi Lidércnyomásban. Groteszk, mégis szerethető, nem kimondottan komolyan vehető, sőt humoros. Érdemes megnézni pl. Johhny Depp arcmimikáját és testbeszédét pl. nyomozás vagy boncolás közben – garantált a jókedv.

Ahogy korábbi munkáit, a Sleepy Hollow-t is az erős atmoszféra teszi feledhetetlenné. A ködös, árnyas falusi környezet és a hideg színek kiemelése (már-már szürkéskékes a film látványvilága) erősen nyomasztó hatással bír. Ehhez a fakó és mosott képi világhoz képeznek kontrasztot az élénk színekkel telefuttatott visszaemlékezések Ichabod gyerekkorára. A történet dualista jellegéhez hozzájárul a falusi babonák, boszorkányos praktikák szembenállása a modern eszközökkel és tudománnyal. Valójában a Sleepy Hollow erősen a kettősségre épít, így valamelyest lekorlátozza a történtet.

 

[penci_review]

Cím: Sleepy Hollow
Rendező: Tim Burton
Forgatókönyvíró: Kevin Yagher, Andrew Kevin Walker
Színész: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson
Megjelenés: 1999.11.17.
Időtartam: 105 perc
Műfaj: Horror, Misztikus
MPAA-besorolás: R
Hivatalos URL: http://www.imdb.com/title/tt0162661/

Még ez is érdekelheti