Főoldal TollforgatókIzoláció napló Izoláció Napló 07: Balgaságidők

Izoláció Napló 07: Balgaságidők

írta: Szabó Árpád
135 views

Pirosodó buborék a jobb felső sarokban. Az ősi ösztönöket piszkálja fel az értesítési ikonok látványa, mert az evolúció során beleégett a képzettársítás: a vörös színű gyümölcs koncentrált energiaforrás, az édes íze (a cukor érzékelésének leképeződése) örömhormonokkal jutalmaz, jelentőséget kölcsönözve a régi korokban csak korlátozottan és időszakosan elérhető csemegének.  

Milyen kegyetlenek faj is vagyunk! A túlélést szolgáló ösztöneinket használjuk fel saját magunk fogyasztóvá, mi több, függővé nevelésére. Belepiszkáltunk saját fejlődéstörténetünkbe a rövidtávú haszonszerzés érdekében.  

Megnyitom hát magam is az értesítést. Vajon most ki és mit szeretne berugdosni a tudatom küszöbe alatt? Egy meghívás. Valami csoportba. Ezektől eleve viszolygok, főleg, ha valami távoli ismerős kínálja oda a facebook számomra egyre inkább undort keltő bőségszaruját.  

Koronavírus és az azt követő hisztéria a téma. Valóban aktuális. Be kell látni, hogy valahogy mintha meghalt volna az objektivitás és egy ideje már csak kattintásvadászat létezik úgy az újságírásban, mint a politikai kommunikációban egyaránt.  

A csoport célja, hogy “eloszlassa a pánikot” és feltárja az ok-okozati összefüggéseket. Elérzékenyülnék ettől a nemes céltól, ha nem tudnám, hogy miként hasonlanak meg magukkal a szépen csengő ideológiák, amint belekezdenek a megvalósításukba. Nem kell csalódnom! Az összeesküvés elméleteken kérődző, a helyesírást csak hírből ismerő, inkább alsóbb társadalmi rétegek játszóterére tévedtem!  

Az “ez a vírus nem is létezik” elmélettől kezdve a skála, egészen a “a vírust Amerika/zsidók/gyíkemberek szabadították ránk”-ig terjed. Népszerűek még a munkahelyüket elvesztő, idegeskedő emberek kifakadása, miszerint az országok gazdaságát akarják háttérhatalmi szervek tönkre tenni. Az oltásellenesek már a vakcina miatt aggódnak. A kedvencemet hagytam a végére: “a járvány elleni intézkedések közé azért vezették be a kötelező távolságtartást, hogy gyengítsék a családokat, és ezáltal aláássák a keresztény társadalom alapját!”   

Fontos látni, hogy ezek az egetverő baromságok annyira valóságos, létező, logikusnak tűnő magyarázatot kínálnak a ma emberének, mint a pestis idején a “gonosz”, meg az “isten büntetése”, illetve a “boszorkányok tehetnek róla” felismerések.  

A frusztrált emberi elme megpróbálja lefordítani az általa tapasztalt környezeti változókat a valóságot valamilyen emészthető formába. Hogy mit képes kihozni ebből, az az elme eddigi tapasztalatitól függ majd. Ha valaki legalább az átlagos szinten művelt; vannak szimulált tapasztalatai könyvekből, cikkekből, dokumentumfilmekből vagy filmekből, esetleg hozzáértővel való beszélgetésekből, az könnyebben megérti például a járványügyi intézkedéseket és azok mechanikáját. Ellentétben azokkal, akik megpróbálják betartani az intézkedéseket, de nem értik azok elveit – klasszikus példa: a boltban az egyik egyszerűbb nő maszkot ugyan visel, de az orrát nem takarja el teljesen. A legkiszolgáltatottabbak azok a rétegek, akik általános műveltség tekintetében elmaradottak és már-már dühösen reagálnak a helyzetre. Mi több kártékonyakká is vállnak, amikor saját magyarázatukat hangoztatva egyértelműen uszítanak, hőbörögnek a többség ellen. 

Valaki azt mondta, hogy a Facebook szétzúzta a demokráciát. Szerintem ez így nem igaz. Épp ellenkezőleg: olyan szintre nagyította fel, ami beváltja Szókratész félelmeit. Demagógiát szül. Ezáltal pedig mérhetetlen balgaságot.  

 

Még ez is érdekelheti

1 hozzászólás

Bakos Ludvig 2020-05-02 - 12:48

Bocsánat Árpád, de az írásod nem kicsit manipulatív! Először is leszögezném, hogy nem kell minden összeesküvést elhinni! (utalok itt pl. a gyíkemberekre) Ezek csak azért terjedtek el, hogy a kritikusan gondolkodni nem tudó embereket, vagy ahogy te írtad: az „alsóbb társadalmi rétegeket” csak még jobban összezavarják! Erre azért nem számítottam, hogy az újságírói tekintélyedet latba véve ilyen jelzőkkel illesd eme embereket! Tudtommal elég távol áll tőled a nemzetiszocializmus eszméje! Evvel az erővel a világ népességének java részét lenézheted, mert sokan képtelenek a kritikus gondolkodásmódra, legfőképp azok akik a fősodor média igazságtartalmát vakon elhiszik! Minimum annyira kéne elgondolkodnia az egyénnek, hogy kijelenthesse : itt valami bűzlik! Nem kicsit, nagyon! Nem értelek miért írsz ilyesmit, hogy egetverő baromság az ami logikusnak tűnik? Talán épp nem az lenne egetverő baromság ami logikátlan?! Inkább higgye el az ember azt ami teljesen logikátlan, és összefüggéstelen? Nos a társadalmi felforgatás sajnos sikeres példájával állunk szembe!
Ja, és állítólag a facebook első embere jövőre indul az amerikai elnökválasztáson! Ha megnyeri le fog olvadni a cukormáz majd meglátod!

Hozzászólások lezárva.