Főoldal TollforgatókKönyvajánló Lewis Carroll: Alice csodaországban

Lewis Carroll: Alice csodaországban

írta: Szabó Árpád
0 hozzászólás 874 megtekintés

Az Alice csodaországban a világirodalom egyik legbefolyásosabb műveként számon tartott mesekönyv az angol matematikus és fényképész, Lewis Carroll tollából. Sokan úgy is emlegetik, mint korának Harry Potterét. Ezzel az állítással nehéz vitatkozni, hisz kiadása után fényes sikert aratott a viktoriánus Angliában és a világ minden országában a gyermekirodalom és egyáltalán az irodalom megkerülhetetlen műve vált belőle.

Lewis Carroll (1832 – 1898) vagyis valódi nevén Charles Lutwidge Dodgson angol író, költő, matematikus, anglikán pap és fényképész. Matematikuskén Oxfordban tanított harminc éven keresztül. Itt ismerkedett össze a Liddell családdal, akik gyermekei iránt meglepő rokonszenvet érzett. Egyikük, Alice Liddell volt, akiről rendszeresen készített portrékat is . Egy közös csónakázásuk során a kis Alice mesét kért az írótól, aki akkor találta ki az Alice csodaországban történetét. Egyik karácsonyra Alice ennek kézzel írott és illusztrált, könyvvé kötött változatát kapta Carroll-tól. Ez volt a híres mű első megtestesülése. Később kiadták, Anglia szerte zajos sikert aratott. Évekkel később jelent meg a folytatás Alice tükörországban címen.

Alice csodaországban

Az Alice csodaországban főhősnője egy nap a folyó parton pihen nővérével, amikor meglát egy fehér nyuszit a közelben. Utána eredve, a nyuszi üregébe esve érkezik meg a saját, kaotikus szabályrendszer szerint működő csodaországba. Itt megannyi furcsa lénnyel találkozik egy-egy fejezet erejéig: a Dodóval, a Kalapossal, a Hercegnővel vagy éppen a vigyorgó Macskával.

Felnőtt fejjel olvasva némileg nyugtalanító, leginkább valamilyen furcsa, groteszk álomként értelmeztem és folyamatosan az járt a fejemben, hogy „na ilyen lehet valamilyen hallucinogén szer hatása alatt lenni”. A gyermekek számára a szabad képzettársítást és a fantázia tombolását ígéri. Nem hiába lett kora sikerkönyve. Hatása a megjelenése óta eltelt másfél évszázadban megannyi szálon szivárgott át a popkultúrába, irodalomba, más művészeti ágakba. Az Alice csodaországban elemzői és szakértői az Alice és a nyuszi üregének koncepciója mögött a Perszephoné alvilágba kerülését vélik felsejleni az ókori mitológiából.

Az Alice csodaországban kétségtelenül a világirodalom igazgyöngye és a gyermekirodalom sarokkövévé szilárdult.

Azon túl, hogy idegesítőnek találom Alice karakterét és az egész történet mostanra igencsak nyugtalanítólag hat rám, bár nem vitatom klasszikus jellegét. Érdekes megfigyelni, hogy hogyan működik ez a mese különböző életszakaszokban. A kedvenc karakterem Bill volt a gyíkocska, aki csupán pár ízben, mellékszereplőként bukkan fel és mindig Alice meggondolatlanságának következményeitől szenved.

Carroll története a mese mögött

Most, hogy leültem utána olvasni és tájékozódni Carroll remekművéről belebotlottam egy megdöbbentő és nagyon tanulságos dokumentumfilmbe. Ebből derül ki a mese keletkezésének története és sok olyan körülmény, ami igencsak más színezetet kölcsönöz ennek a műnek.

A teljes dokumentumfilm angol nyelvű és itt nézhető meg: Timeline – World History Documentaries: The Secret World of Lewis Carroll

Carroll rajongása és vonzódása a húsz évvel fiatalabb, Alice Liddell és nővérei iránt felettébb szokatlan. A Carroll szakértők egy része szerint a szerző  a szigorú matematikai szabályok béklyójából jelentő menekülést látta a gyerekekben, akik szellemileg szabadok, ártatlanok és gyakran ellenmondásokba keverednek. Megint más szakértők ezt a vélekedést mentegetésként élik meg.

Habár a viktoriánus korban klasszikusan a gyermeki ártatlanság iránti rajongás nem tűnt ki, sőt a festészetben vagy fényképészetben a mezítelen ábrázolás teljesen elfogadott volt. Elő is került egy francia múzeumból egy vélhetően Carroll által készített, pucér fotó egy tinédzser kor előtt járó lányról.

Kinek ajánlom

Az Alice csodaországban vitathatatlanul a gyermeki képzeletben jól oldódó, klasszikus. Tehát főleg gyermekek számára tud jól működni, 12-16 éves kor között. Klasszikus okán pedig mindenkinek, akinek pótolnia kell, hisz megkerülhetetlen mű. Mivel Carroll meseország ábrázolása nincs beágyazva a viktoriánus kor díszleteibe, ezért könnyen értelmezhető a mai kor embere számára is.

Értékelés: 3 | 5

Szerző: Lewis Carroll
Cím: Alice csodaországban
Cím(eredeti): Alice's adventures in Wonderland
Első kiadás: 1865.11.26.
Nyelv: magyar
Fordító: Kosztolányi Dezső
Műfaj: ifjúsági regény, angol irodalom
Kiadó: Helikon (Helikon zsebkönyvek;12.)
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978-963-227-437-9
Oldalszám: 140
Ár: 999 Ft
0 hozzászólás
0

Még ez is érdekelheti